Vineri 13…poveste neterminată

July 13, 2018

Stau în pragul cafenelei și ascult sunetul ritmic al boabelor de cafea ce se lovesc ușor de pereții recipientului în care sunt păstrate. Năvălind prin deschizătura ușii, zgomotul pătrunzător și ritmic al râșniței de cafea deschide drumul spre o nouă licoare și mă invită șă pășesc în această zi de vineri.

Îmi plac pisicile negre și zilele de vineri 13. E felul meu de a încălca regulile și de a privi lumea dintr-o altă perspectivă.

Uit laptopul și geanta  pe scaunul de la intrare, așez telefonul mobil pe un colț al mesei și pășesc fascinată spre scările ce se profilează în semiobscuritatea încăperii.  Pășesc încet, numărând fiecare treaptă spre demisolul cafenelei. Unsprezece, doisprezece, încă un pas și piciorul meu alunecă în gol. Simt cum întunericul mă cuprinde.  Inima mea înecepe să bată mai tare și simt o teamă inexplicabilă în stomac. Câtiva pași precipitați în întuneric și  obrazul meu se lipseste de o bucată de metal rece. 

Mirosul de cafea proaspat prajită a devenit imperceptibil. Un aer umed și un miros îndepărtat de iasomie străbatea incăperea. Sunetul ritmic al râșniței vine de undeva de foarte departe acum. Mă sprijin cu intreg corpul de peretele metalic și simt cum, sub greutatea mea, se mișcă ușor. 

O lumină orbitoare invadează spațiul. În fața mea, frumos aliniați în ghivecele lor colorate , ca niște soldați la paradă în fața comandantului lor, un șir lung de arbuști de cafea. Printre frunzele verzi și lucioase, din loc in loc se ivesc ciorchini roșii de fructe coapte. Câte un fșsnet șsor aproape imperceptibil, murmură printre frunze. La câțiva pași, coada unei pisici negre se plimbă în mijlocul aleii.

Oare unde e pisica?

Dintr-o dată coada plimbăreață se transformă într-o pisică neagră ce mă privește drept în față. Din mustățile de sub ochii verzi de jad picură doi stropi de rouă. Până să mă dezmeticesc, pisica a dispărut. A rămas doar un mineunat slab, ca o chemare tot mai pregnantă…

Inspirația zilei:

Memoriile sunt capacitatea de a reinventa adevarul.

William Zinsser

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply