Vincent – again

September 4, 2018

Evit rutina. Iubesc însă să fac același lucru de mai multe ori: să citesc  aceeași carte, să văd un film de câteva ori(unori  chiar obsesiv – Casablanca, Fellini sau Marry Poppins) și pot chiar să ascult o săptămână întreagă aceeași melodie. Mi se mai întmplă să privesc aceeași fotografie, același tablou sau o clădire frumoasa fără să mă plictisesc…

Azi am revăzut Loving Vincent. Încă de la prima întâlnire (în ziua premierei) am fost fascinată de coloana sonoră și de fluiditatea imaginilor. Despre Vincent și film v-am povestit câte ceva atunci: https://fatacuie.ro/loving-vincent/. 

Acum vorbesc despre emoții. Despre gusturi, mirosuri și despre starea de bine. Am fost să vizionăm filmul la MTR  și ne-am bucurat de o cină perfectă cu salată de vinete ( cu gust de vinete și de fum) cu ceapa și roșii proaspăt tăiate. Pâinea de casă a întregit gustul copilăriei. Am intrat astfel în atmosfera sufletului. Mintea ce pedalează constant gânduri, sincron cu agitația unei zile de marți în București a tăcut brusc. M-am afundat în fluiditatea mișcării și în culoarea peliculei pictate manual. Am trăit. M-am bucurat și m-am întristat pe scaunul meu din sala de cinematograf.

Atunci când am văzut prima oara un tablou pictat de Van Gogh într-un muzeu am descoperit o diferență uriașă între imaginile din albumele de artă ( cu care era familiarizată) și realitatea din fața mea. Tabloul era viu și răzbătea din el o lumină și-o energie foarte specială. Am plecat la final într-o stare de imponderabilitate și cu dorința acută de a mă reîntoarce în muzeele lumii pentru o nouă întâlnire cu Vincent și cu energia vibrantă a lumii lui.

Inspirația zilei:

Nu eu am creat arta întru totul, ci dimpotrivă, am găsit-o gata, eu trebuia doar să o descopăr şi să o eliberez din natură.

Vincent Van Gogh

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply