Universul gândurilor

July 24, 2018

O poartă joasă, mică, înconjurată de verdeață s-a deschis în fața mea. Am pășit timid și am urcat cele trei scări ce mă separau de ușa de la intrare. Casa veche, probabil interbelică, își deschidea ușa în fața mea. Particulele de praf ce plutesc în lumina sorelui aștearnă un strat de Glam peste obiectele ce se ițesc de după colțuri ca să fie băgate în seamă. Un miros de trecut și de primăvară mă învăluie în mjlocul verii umede și toride a Bucureștiului.

Respir bucurie. Sunt ca un mic explorator care pășește pe drumul lui zilinic, cu crăpăturile și clădirile obișnuite, cu grădinile cunoscute în cel mai mic amănunt, care descoperă, la ultiml pas, o poartă nouă, bine ascunsă prin fuioarele de iederă. Nu ratez momentul și urmând scara întortocheată pășesc în interiorul apartamentului. Icoane vechi îmbrățișate de sânziene mă pivesc curios de pe pereți. Stucatura tavanului discretă și timidă aruncă câte o privire pe sub genele de lumină. Fotoliile cu ghearele lor de leu stau semețe în drumul meu ca să protejeze spațiul de vreun gnd rau. Geamurile mari contopite cu peretele de iederă mă  invită să pășesc în lumină.

Un pas. Apoi al doilea. Un cuvânt, o propoziție, o frază. Brusc m-am trezit înconjurată de bucăți din mine. Cuvinte în limba germană, istorii despre nemți ce au venit să pună umărul la construcția României, obiecte dragi ce amintesc despre un trecut comun, dorințe îndeplinite și obiecte de podoabă ce au pășit peste timp către cea care le era menită, Eliade și fantasticul său, bunătate și împărtășire, semiotică și reprezentare, soartă și construcție de destin.

Fiecare emoție, fiecare gând descoperit în casa cu parfum de pimăvară au pentru mine o semnificație specială. Este în relație cu faptul că sunt jumătate nemțoaică ( și strămoșii mei au venit în România) , cu faptul că eu cred că lucrurile prețioase își caută ele propriul stăpân, au un fel de destin al lor, cu iubirea mea pentru Eliade și cu spațiile magice pe care le construiește și cu faptul că, de la o vreme, dorințele mele se îndeplinesc.

Gândurile de azi m-au gândit ele pe mine, așă că le-am împărtășit cu voi așa, goale de orice critică și judecată.

Inspirația zilei:

În loc să gândim noi gândurile ne gândesc ele pe noi

Mircea Eliade

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply