Ulcioare

June 5, 2018

Ziua mea de azi ( poate mai mult decat cea de ieri) a avut un numar nepermis de mare de ore de stat în fața calculatorului. Să corectez/să ajustez text nu e indeletnicirea mea preferată ( să nu pierdem din vedere faptul că sunt totuși inginer). Așa că m-am gândit să nu vă povestesc rutina mea de muncă: cu cafea cu lapte, pauze de întins mușchii și eforturi de reconectare după întreruperile cauzate de telefon, ci să vă vorbesc despre ulcioare. 

Obiectele acelea din pământ cleios, mângâiat de apă și de mâinile sigure ale olarului, arse de focul binefăcător, ce au trecut prin miile de ani ca să ne povestească despre obiceiuri, zei ( sau Dumnezei) blesteme sau binecuvantări, semne și statut. 

M-am simțit întotdeauna atrasă de olarit, de lutul moale ce se modelează pe roată, de semnele puse de olar pe obiect, de glazura împrăștiată pe suprafața netedă și arsă de foc. E un proces care poate deveni foarte ușor modelul de dezvoltare a unui om. Îmi place mai ales ideea că provocările vieții, acceptate cu măsură și gestionate cu înțelepciune întăresc caracterul/liniile directoare a unei ființe la fel cum focul crează ulciorul. Până la arderea lui există doar forma, calitățile lui vin dupa trecerea prin foc. 

De la o vreme urmăresc cu drag pagina de facebook a unui domn care salvează ulcioare din satele românești. Din când în când pune câte o poză și o poveste a lor, vorbește despre diferențe și utilitatea fiecărei forme, despre locuri și semnele specifice fiecărui spațiu (dacă vreți să vă documentați îl găsiți aici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011155925650 ). Eu mă uit cu drag la fiecare bucată de pământ care a prins viață și a răzbit prin timp până la noi ca să ne spună povestea. 

Cât despre mine…până când voi lua în serios chemarea și îmi voi băga mâinile în lut…ma mulțumesc să am casa împânzită de ulcioare ( majoritatea noi), mai mici sau mai mari, folosite pe post de suport de pixuri, vază sau decor în fereastră.

Inspirația zilei:

Fii suficient de curajos pentru a trăi creativ. Originalitatea este locul unde altcineva nu a mai fost. Trebuie să părăseşti oraşul confortului tău şi să mergi în sălbăticia intuiţiei tale.

Alan Alda

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply daniela June 6, 2018 at 2:02 pm

    AWWWWW. Mai ales citatul zile *inimioare*

    • Reply Fata cu Ie June 6, 2018 at 6:52 pm

      si eu te iubesc 😉

    Leave a Reply