Trattoria secretă

scris de Fata cu Ie August 19, 2018
Trattoria secretă

În spatele casei, la mai puțin de 500 de metri este locul nostru secret de ”ieșit în oraș”. Astăzi, după o călătorie de 7 ore în care am străbătut, din nou, țara pe diagonală cina în oraș a fost o binecuvântare.

Pe înserat, după ce căldura toridă a zilei s-a înmuiat, sub bolta de viță și cu picioarele în iarbă, înconjurați de câini și de pisici ( evident era și al nostru care alerga dintr-o parte într-alta după o zi de stat în mașină) am petrecut o seara minunată la un pahar devin de Purcari și mai multe felii de pizza.

Trattoria lui Nelu (nu încercați s-o căutați după numele acesta) e unul din locurile mele preferate de ieșit în oraș. Vă povesteam că are iz de muzeu, cu toate lucrurile vechi ce sunt înșirate pe pereți și pe rafturi, cu șemineul ascuns sus, la etaj, lângă o canapea pe care este un macat vechi ( loc în care serile de toamnă târzie sau zilele de iarnă în care zăpadă face imposibilă evadarea spre oraș devin magice, din alt timp), cu bolta de vie, locul meu preferat vara și toamna, cu cuptorul în care flăcările descântă aluatul și cu mirosul de pâine coaptă.

Azi a fost cadrul ideal pentru povești de altă dată. Am vorbit despre România, așa cum era ea în perioada interbelică, despre familiile noastre cele vechi, de care știam doar din auzite, despre obiceiuri, legende și istorii. Am ascultat-o pe mama depănând povești din copilăria ei sau dintre cele auzite de la bunici. După oboseala drumului cele câteva ore de stat în grădină au fost o binecuvântare și mi-au adus aminte de ce prefer să locuiesc la sat (p.s. aici seara copii încă se mai joacă pe stradă).

Inspirația zilei:

Fii mândru că eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.

Ion Rațiu

 

You may also like

Scrie un comentariu