Theodor Aman

January 7, 2018

Fiecare plimbare într-un muzeu are starea ei. Pentru mine există ”muzee de stare”, ”muzee de conținut” și ”muzee cameleon” (muzee în care fiecare moment sau fiecare vizită pune în bagajul tău o altă emoție).  Pentru mine Muzeul Theodor Aman este un muzeu de stare, un muzeu în care energia și lumina se îmbină pentru a crea cadrul perfect, pentru a te purta prin timp și a te invita discret la o plimbare prin trecut înnobilată discert de simboluri, echilibru și culoare.

Casa lui Theodor Aman, o construcție gândită de însuși pictorul, ascunde în interiorul ei magia unei vieți, așezată cărămidă cu cărămidă.  Exponatele din interior (în marea lor majoritate) sunt făcute de mâna artistului – mobilă, sculptură, pictură, grafică și, pentru ca totul să vibreze, violoncelul la care cânta adesea în atelierul sau. Om plurivalent, construit pe modelul renascentist, a studiat la Paris și s-a reîntors în țară pentru a contribui la dezvoltarea culturii românești. A întemeiat primele școli de Belle Arte de la București și Iași

Cu toate că am făcut cunoștință acum mulți ani cu câteva din tablourile pictate de artist ”relația noastră de iubire” a luat naștere discret atunci când am vrut să cos prima ie. (Încă fac probe pentru încreț și altiță). Refuzând orice planșă, orice sugestie și orice album am ales să cos ia albastră din tabloul lui Aman Unirea Principatelor (tablou pe care încă aștept să-l văd în realitate, este la Iași într-un depozit). Știu că nu voi coase nici o alta ie până nu va lua viață cea de pe pânză… și mai știu că, azi, prin vizita la Muzeul Theodor Aman relația noastră ”de iubire” s-a consolidat. Este un spațiu în care voi reveni de câte ori voi putea ca să ma bucur de magia discretă, pacea și tihna unui colț de București din altă vreme.

Inspirația zelei:

”Artistul, ca și literatul, trebuie să aparțină timpului său; numai cu această condiție operele lui se vor transmite posterității. E trebuie să aparțină țării sale, numai astfel va fi  uimitor. ”

                                                                        Theodor Aman

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply