Sfântul Nebuniilor Incipiente

scris de Fata cu Ie August 26, 2018
Sfântul Nebuniilor Incipiente

Azi am tras o linie de-a curmezișul țării. Dimineață am fost în Constanța, privind valurile mării, la prânz în București și până la miezul nopții am ajuns deja la Cluj. Timp berechet pentru citit  o nouă carte a lui Elif Shafak.

Sfântul nebuniilor incipiente este o carte care m-a făcut să mediatez la condiția societății actuale. Așa cum m-a obișnuit până acum Elif Sahfak nu se sfiește să abordeze teme controversate, subiecte fierbinți, dileme actuale ale societății moderne: bulimia, dependența de alcool, relațiile de tip homosexual, instituția căsătoriei, religia.

Cartea a fost scrisă în perioada în care autoarea locuia și preda la o Universitate în Statele Unite. Este primul ei roman în limba engleză și nu e de mirare că povestea ei are în centru literele, cuvintele („schimbând rolurile, de fiecare dată unul dintre ei întreba un cuvânt, iar ceilalți doi încercau, fiecare în parte, să găsească antonimul sau sinonimul, folosind propoziții exemplificatoare”)  și șase personaje, toți tineri imigranți de origine arabă, ce studiază în Statele Unite: Omer (un turc ce își pregătea doctoratul în științe politice, îndrăgostit de cafea, fustangiu și bețiv, ce măsoară timpul folosind melodiile din playlist, și ascultând uneori, obesesiv, iar și iar, aceeași melodie, îndrăgostit iremediabil de Gail), Abed ( un marocan ce studiază biochimia, iubitor de usturoi și mare cunoscător de proverbe, urăște alcoolul și adoră dicuțiile în contradictoriu),  Pyiu ( un hispanic ce învață pentru a deveni medic stomatolog cu o fobie uriașă față de ace și obsedat de curățenie), Alegre ( o tânără  bulimică mexicano-americană, provenită dintr-o familie unde supraviețuiesc doar femeile, expertă în gastronomie și iubita lui Pyiu), Debra Ellen Thompson ( o feministă vegană și lesbiană cu o abordare foarte lucidă asupra vieții și patroana unei ciocolaterii) și Gail ( bisexuală pe jumătate evreică, co-proprietara ciocolateriei, fosta iubita a Debrei Ellen Thompson și  actuala soție a lui Omar, îndrăgostită de lingurile de argint , de ciocolată și banane).

Este inutil să vă povestesc cât de spumoasă este alăturarea celor șase personaje și cum lumea lor fascinantă te prinde în mrejele ei, în joaca nebuniilor incipiente și a mesajelor din supa de litere.

Insirația zilei

– Nu-ţi face griji din pricina asta. Femeile nu se căsătoresc cu bărbaţii perfecţi, îl linişti Abed clătinând încet şi solemn din cap. Se îndrăgostesc de ei şi apoi se mărită cu cei care vin la rând. 

 

și 


Care e adevăratul străin: cel care trăieşte într-o ţară străină şi ştie că aparţine altui loc sau cel care trăieşte viaţa unui străin în ţara sa natală şi nu are nici un alt loc căruia să-i aparţină?

                  Elif Shafak – Sfântul nebuniilor incipiente

You may also like

Scrie un comentariu