Salep

October 30, 2018

Stăm așezați la masa înghesuită din cafenea la finalul unei noi zile de muncă. Trezirea la 5 AM ne face să fim doar parțial funcționali începând încă din primele ore ale după-amiezii. Lucian citește un articol despre un criminal în serie. Lumea se agită în jurul nostru alergând probabil să-și facă cumpăraturile și să ajungă în timp util acasă.  Eu răsfoiesc o carte nouă ( proaspăt cumpărată) și mă las învăluită de cuvintele ce curg pe o pagină deschisă la întâmplare. Chelnerul aduce la masă băutura. Pentru el cafea turcească și nelipsita bomboană de ciocolată.

Pentru mine Salep.

Mirosul băuturii mă învăluie și mă poartă într-o poveste de iarnă orientală, aproape simt cum bate vântul înghețat deasupra Bosforului. În cană, o băutură albă, de-o consistență vâscoasă ( cea a unei budinci subțiri) asezonată din plin cu scorțișoară. Aroma ei te învăluie și te îmbrățișează întro senzație familiară. Iarna ( de fapt imediat ce vine sezonul rece) la Istanbul ( și probabil în toate celelalte localități ale Turciei) găsești această băutură specifică: Salepul. Ingredeintul magic al băuturii, pe lângă lapte, zahăr și scorțisoară este salepul, o pudră obținută din tuberculii unei orhidee sălbatice ce crește pe teritoriul Turciei.

Pe lângă faptul că este o băutură care îți încălzește sufletul în serile reci de toamnă sau de iarnă, salepul ( se spune) are și proprietăți curative. Este folosit pentru răceli, probleme de respirație și tuse ( un fel de pălincă cu piper dar fără alcool).

Astăzi nu m-a împins nici răceala și nici frigul de afară ca să îmi afund gândurile într-un pahar fierbinte de băutura magică. Cu toate caestea a făcut atât de bine la suflet încât am plecat din cafena cu zâmbetul pe buze vizând la o nouă escapadă în Istanbulul nostru drag.

Inspirația zilei:

Breating dreams like air/ Respirând vise ca și aerul.

F. Scott Fitzgerald

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply