Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

July 8, 2018

Azi am descoperit o altă locație magică în apropiere de București….Pe drum, în timp ce îl recuperam pe Lucian de la evenimentul la care a participat am descoperit un castel. În comuna Potlogi la aproximativ 40 de km de București, cu acces foarte facil de pe autostrada București – Pitești, se găsește Palatul Brâncovenesc construit de Constantin Brâncoveanu pentru  fiul său Constantin, în 1698. Cu planuri asemănătoare Palatului de la Mogoșoaia curtea domnească de la Potlogi s-a deschis în fața mea ca un spațiu de vis. Boierul Mihai Corbeanu, ce avea curtea la Corbii Mari a fost cel care s-a ocupat de derularea lucrărilor, ansamblul fiind inaugurat de Sf Dimitrie ( 26 octombrie 1698). Cei care-i treceau pragul găseau scris la intrare pisania Palatului Domnesc:

„Aceste case din temelia lor sunt înălţate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le şi sfârşindu-le la leat 7206 (1698) şi la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanulˮ

Palatul domnesc este una dintre bijuteriile arhitecturii civile medievale din România și a fost dat în folosinţă în 1699, anul în care Constantin Brâncoveanu a devenit primul domnitor numit pe viaţă de către turci ( tot ei fiind cei care i-au scurtat capul atunci când a devenit prea bogat și prea puternic). Palatul a fost construit într-un loc strategic, la întretăierea drumurilor dintre Bucureşti şi vechea capitală Târgovişte, și era locul de popas preferat al domnitorului când atunci când își muta curtea de la o reședință la cealaltă.

Eu am descoperit acolo un spațiu amplu, cu verdeață, în care clădirile se nășteau parcă din pământul locului. M-am lăsat încântată de  stucaturi și colțuri de piatră sculptată, scări majestoase și arcade luminoase, cuhnia și beciul domnesc, toate prinse în povestea minunata a domnitorului român. Obiectele locului (ștergare, oale, linguri, roți, furci și obiecte de podoabă) te întâmpină în camerele frumos decorate, pacea și liniștea din jur te poartă demult în timp, iar poveștile istoriei românești te fac să lăcrimezi pe la colțul ochiului.

Singura promisiune pe care ne-am făcut-o acolo a fost că vom reveni păstrând aceeași sclipire în ochi și bucuria locului descoperit.

 

Inspirația zilei:

Aceste case din temelia lor sunt înălţate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le şi sfârşindu-le la leat 7206 (1698) şi la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply