”Omul și simbolurile sale”

scris de Fata cu Ie January 11, 2018
”Omul și simbolurile sale”

Oamenii s-au exprimat dintotdeauna prin simboluri. Le-au folosit pentru a-și transmite mesaje, ca să se înfrumusețeze, ca să se protejeze sau să-și etaleze rangul și bogăția, ca să personalizeze lucrurile din jurul lor. Le-au pus în locurile în care traiesc, pe hainele și bijuteriile pe care le poartă, în păr și pe piele. Au folosit simbolurile ca o formă de manifestare identitară, culturală, religioasă, de statut, de apartenență sau de protecție.

La fel ca în cazul strămoșilor mei foarte îndepărtați (foarte…. foarte…. foarte…..), și mie îmi place să am pielea acoperită cu simboluri. Nu am ales niciodata să mă tatuez. Mi se pare obositoare permanența unui tatuaj. Iubesc în schimb tatuajele făcute cu henna și arta mehndi. Și nu ratez nici o oportunitate de a avea un desen de-al Anei (prietena mea de la Cluj).

Care e legatura cu IA, cu originile mele și cu călătoria mea de anul acesta? Acum doua luni i-am spus  Anei că pe mine mă fascinează într-atât de mult simbolurile de pe ii, încât aș vrea sa le pun pe piele. Deja nu îmi mai ajungea doar să le port, am vrut o apropiere mai intimă. Mă gândeam să-i propun ca în acest an, în fiecare lună, să îmi deseneze un tatuaj cu henna care să înglobeze simboluri de pe iile românești. Acela a fost momentul în care eu am primit o provocare… La care încă mai lucrez. Mi-a propus să-mi fac singură tatuajele. Mi-a dat conuri de henna și de pastă albă și mi-a spus că asteaptă să vadă rezultatele. Adevarul e că… încă mai lucrez la asta…și n-am avut curajul să folosesc conul de henna (culoarea se păstrează aproximativ 10 zile) ci doar pasta albă, care poate fi dată jos imediat.

Dupa încercările mele am ajuns la trei concluzii:

1. E dificil să desenezi cu mâna liberă simbolurile de pe ii (iar femeile de la noi reușeau să le deseneze cu acul!) și e nevoie de multă măiestrie și stăpânire.

2. E o provocare care m-a ajutat să deconstruiesc modelul de pe cămăși și să găsesc semnele din spatele îmbinărilor.

3. O voi ruga pe Ana să îmi facă un tatuaj cu henna cu mâna ei sigură și cu capacitatea ei de a citi și îmbina semnele care va fi ”asortat” cu una dintre iile din dulap.

Cât despre simboluri…sunt parte din lumea mea, mă fascinează și mă îmbogațesc și nu voi pierde ocazia de a vorbi despre ele de fiecare dată când sufletul o cere.

Inspirația zilei:


”Unde domnește înțelepciunea nu există conflict între gândire și simțire”

                                                                          Carl Gustav Jung 

You may also like

Scrie un comentariu