Mâța și Câinele

July 4, 2018

Mâță – bifat

Câine – în curs de devenire – bifat

Pentru că ziau de azi s-a înșirat de-a lungul orelor cu program de om mare, atunci când am ajuns acasă am răsfoit cartea Datinele și credințele poporului român adunate și așezate în ordine mitologică și mi-a picat ochii pe o povestioara..

Mîța și cînele

Dumnezeu, la începutul lumei, a dat pînea. Și a făcut spicul cît paiul, de la rădăcină și pînã sus. Dară o femeie a fãcut batjocură de pîne și Dumnezeu a vãzut-o. Dumnezeu s-a supărat și de mânie a De mînie, a apucat grîul cu totul, sã nu mai aibã oamenii ce mînca. Atunci Maica Domnului a sãrit și a prins cu mîna de spic și a zis: „Doamne, îndură-te, măcar atâta lasă, cât să fie pentru mâță și pentru câne!” Și cât a apucat atunci în mînã Maica Domnului, atâta a rămas spicul de mare. Iar noi azi de pe partea cânelui și a mâței trăim și de aceea se cuvine să-i hrănim bine. Maica Domnului e tare bunã pentru noi; de nu era ea, am fi perit.

Această povestioară a fost culeasă din zona Bucovinei și ca iubitoare de câini și de pisici mi s-a părut o poveste frumoasă de dat mai departe.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply