Manifest pentru Brancusi

scris de Fata cu Ie July 2, 2018
Manifest pentru Brancusi

Brâncuși merită să ne aducem aminte. Brâncuși merită să fie respectat. Brâncuși aduce moștenirea noastră de secole în viața modernă și o face cunoscută întregii lumi. #jesuisBrâncuși

Astăzi în prag de sărbătoare a Fetei cu Ie ( între azi și maîne este jumătatea anului meu în ie), gândurile mele sunt triste și planeta m-a invitat să acționez. N-am putut s-o las fără răspuns.

Am primit astăzi poze din Târgu Jiu, de la monumentul închinat eroilor neamului ( bucata din fotografii este Aleea Scaunelor) realizat de Brâncuși. Împart cu voi aceste imagini pentru care sufletul meu plânge.

Micile plante care au luat naștere pe suprafața pietrei, oricât de frumoase și romantice sunt, crează microfisuri în piatră și în timp o macină. Dacă acum când sărbătorim Centenarul piatra sculptată de Brâncuși s-a umplut de ”flori”, peste 100 de ani, cei care vor dori să caute o bucată din creația marelui maestru al artei românești  nu vor mai găsi decât praf măcinat de timp.

Ansamblul monumental Calea Eroilor a fost inaugurat pe 27 octombrie 1938 și conține: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana Fără Sfârșit, scaunele de pe alee și băncile ce flanchează Poarta Sărutului și a fost realizat în „memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire”. Atunci când a acceptat lucrarea Brâncuși scria: „Am hotărât să mă întorc în luna mai și nu vă pot spune cât sunt de bucuros  să pot face ceva la noi, în țara noastră. Vă mulțumesc, de asemenea și d-nei Tătărescu pentru privilegiul acordat.” Acum, la 80 de ani de la inaugurare ( după numeroase scandaluri și tratamente necorespunzătoare, ansamblul monumental este din nou tratat cu neglijență.

Brâncuși de-a lungul timpului a căutat drumul esența lucrurilor punând în creațiile sale un strop din esența Țăranului român. Măiastra sa poartă numele păsării magice din poveștile noastre, Coloana Infinitului aduce a stâlpului unei case țărănești. Brâncuși a fost român prin fiecare por al său și noi ( ca popor) i-am negat până și odihna într-un loc de veci în țara sa. Prin opera sa a fost ambasadorul nostru în lumea cea veche și mai cu seamă în lumea cea nouă. Prietenia cu artiști de seama ca Matisse, Erik Satie, Modigliani,  Guillaume Apollinaire i-a făcut pe aceștia să guste un strop din cultura românească. Alături de Maria Tănase ( cât a dust idila lor cu scântei) au promovat cultura românească. Cu toate acestea noi l-am uitat. Francezii spun cu mândrie că e al lor, iar noi uităm să prețuim moștenirea pe care ne-a lăsat-o.

Cred că merită să ne amintim de Brâncuși și vreau să vă invit ca împreună, să găsim o cale de acțiune care să asigure accesul copiilor noștri la moștenirea ce ne-a fost lăsată.

Inspirația zilei:

Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta.

Constantin Brâncuși

 

 

You may also like

1 comentariu

Daniela July 3, 2018 - 9:56 pm

Lichenii, pentru ca despre ei este vorba din cate imi dau seama vazand fotografiile, sunt, cu exceptia omului, cei mai temuti deterioratori ai monumentelor. In Italia si Marea Britanie a aparut si s-a dezvoltat stiinta protectiei monumentelor impotriva biodeterioratorilor vegetali. Speciile de licheni crustosi si endolitici sunt si cele mai periculoase pentru monumente. Hifele micobiontului penetreaza roca zeci si chiair sute de centimetri in profunzime, actionand fizic si chimic asupra acesteia. Un proiect de conservare al ansamblului brancusian ar fi o provocare ….

Reply

Scrie un comentariu