ma..re…mica Mare

scris de Fata cu Ie April 14, 2018
ma..re…mica Mare

Ziua de azi a avut în ea două lucuri pe care le iubesc: marea și mâncarea. A fost despre lumină, mirosuri & miresme, primăvară friguroasă ( chiar dacă în București erau 20 de grade atunci când am plecat am descoperit la malul mării 14 grade în miezul zilei), familie, amintiri, briză, albastru, pește (mai mult în farfurie) și poftă de somn.

Cumnatul meu este un maestru bucătar atunci când vine vorba de gătit pește. Îi ies de minune și alte preparate. Eu rămân însă la capitolul pește, scoici, rapane. Pe toate le gătește minunat. Iar pentru cineva crescut în Ardeal, unde specialitățile făcute din pește se limitau la: pește la grătar, pește în făină de mălai cu mămăligă și pastă de pește, lumea gusturilor și felul de a găti preparatele din pește specific sudului țării deschide fereastra spre o dimensiune nouă, magică și inedită. Așa că azi, ca la fiecare drum la mare, am călătorit prin lumea preparatelor din pește, a vinului de Dobrogea făcut în casă și a întinderii nesfărșite a mării. Am măncat o saramură minunată, privind prin fereastră către verdele ierbii de primăvară și fiind legănată de  valurile mării ce se unduiau lin, într-o pace aparentă.

Zilele la mare au întotdeauna un efect garantat asupra mea…dorm ca un bebeluș…după o după amiază de picoteală în ritmul lin  sau aprig al discuțiilor despre lume, acum, când înșir cuvintele pe ”hărtie” ochii mei se închid sistematic. Uneori fac chiar cu schimbul pentru ca munca să nu rămână nepăzită. Îi opresc din slujba lor zilnică și vă spun: Noapte bună!

Inspirația zilei:

Daca vrei să construiești un vas , nu bate oamenii la cap să strângă lemn , nu le trasa sarcini și nu le da de muncă ci , mai curând , vorbește-le despre imensitatea nesfârșită a mării.

Antoine de Saint Exupery

You may also like

Scrie un comentariu