Luna

April 19, 2018

Am zâmbit la soare și m-am înseninat la lună și tocmai pentru asta azi, nu voi scrie eu ci vă voi aduce cuvinte vechi, ale poporului, și o să vă povestesc Povestea lunii pe care am citit-o în Mitologia Poporului Român scrisă de Tudor Pamfile ( citată din Voronca) și care s-ar parea că în vremurile de demult era povestită prin părțile Bucovinei…

Atunci când Dumnezeu a făcut lumea, Sfântul Soare a stat șapte ani singur, Luna încă nu era. Într-o zi, Dracul i-a spus lui Dumnezeu:

Hai, Doamne, și-om face să vadă oamenii și noaptea. 

Dumnezeu îl trimite atunci pe Dracul în pământ, acolo de unde a adus piatra cea scumpă, ca să aducă cremene și argint. Tot atunci le-a venit și la oameni de știre că are să dea Dumnezeu lună. Necuratul a adus din fundul pământului ce-a trebuit dar Dumnezeu n-a vrut să facă de față cu dânsul. Atunci i-a zis diavolului:

-Ia, și le du, și zidește iadul; zidește-l bine împrejur și-l acoperă cu uși de fier pe deasupra. Diavolul s-a dus, iar Dumnezeu a scăpătat lumină și a făcut Luna – un om. Și a mai făcut un drumeag de argint pe amândouă părțile cu pomi și i-a zis Lunii să apuce pe acel drum până ce v-a da de casa Soarelui, căci lui îî ești menit a fi de ajutor. Dar să potrivești că cu atâta și atâta tot în urma lui să te ții; numai către sfârșit ai să te mai apropii și iar ai să te depărtezi. Iar mersul acesta îl vei ținea până în vecii vecilor, după cum ți-l hotărăsc eu acum. 

Soarele acum știa. Dimineața când s-a sculat a spus femeii sale:

-Caută că în locul meu îndată are să-mi vină tovarășul: să găsească toate pregătirile ca și pentru mine.

Luna a venit la casa Soareluiși, după ce s-a hodinit, a pornit să-și facă lucrul, și odată cu seara s-a arătat plină la răsărit. Oamenii s-au bucurat că au lumină iar Dracul și mai tare.

-De acum, zice Dracul, au să poată lucra oamenii și noaptea!

-Ba n-a fi așa, zice Dumnezeu, căci numai o jumătate de lună se va vedea noaptea, iar jumatate nu. Căci luna e om:la început mititel ca și copilul, și apoi tot crește, aripile-i cresc împrejur, până ce-i vin una și e rotund. Apoi începe iară a îmbătrâni și a se face tot mai mic. Aripile i se taie până ce rămân ca degetul, și iar se naște din nou.

Povestea de azi mi-e și inspirație, și gând și zâmbet…și sper să vă lumineze și vouă noaptea…așa cum o face și Luna.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Raluca Ariadna June 15, 2018 at 1:59 pm

  Nu am mai auzit aceasta poveste! Super ideea ca soarele a asteptat 7 zile dumnezeiesti fara luna – de fapt asa a fost! Soarele si planeta nostra s-au format dintr-o planetary nebula. Mai apoi a venit luna (un planatoid care s-a lovit de planeta noastra in formare). 😊 Mulțumesc ca ai scos aceasta poveste la lumina! 😊

  • Reply Fata cu Ie June 16, 2018 at 11:38 am

   Ce explicație ștințifică minunata! Mulțumesc și eu!P.S. Eu n-am nici un merit, am dat mai departe povestioara citită într-o carte care adună la un loc miturile românilor ( o cercetare etnografică făcută acum muuultă vreme).

 • Reply Călătorie, bucurie și lună - Fata cu ie June 17, 2018 at 12:53 pm

  […] două ore schițănd un desen pe care mi l-am imaginat, amintindu-mi de povestea despre Luna (https://fatacuie.ro/luna/) și pe care îmi propun să-l aduc la o formă finală cu culoare și un pic de viață. N-am mai […]

 • Leave a Reply