Lapte negru

scris de Fata cu Ie July 30, 2018
Lapte negru

Am folosit fiecare pagină a cărții pentru a respira periodic câte o doză de oxigen pentru suflet. În ciuda programului încărcat ( sau poate tocmai de aceea) am reușit să termin destul de repede această carte care are în centrul său femeia, fie ea mamă sau nu. Cartea scrisă de Elif Shafak ca înlocuitor pentru ședințele de terapie contra depresiei post partum este povestea complexă (unii ar spune complicată) a universului feminin cu constrângerile personale și cele sociale ce se întrepătrund și ne forțează să privim în față realități diverse.

Fiecare dintre noi, cu haremul nostru interior de ”degețici” ( suma diverselor fețe ale personalității noastre) cu rolurile noastre uzuale și cu pozițiile noastre când feministe, când războinice, când docile în fața societății, cu alegerile noastre de zi cu zi  și cu manifestul nostru personal împotriva convențiilor, explorăm armonizarea ”corului vocilor disonante” ce răsună în interiorul nostru.

Cartea este un roman autobiografic care ilustrează experiența autoarei ce s-a confruntat cu depresia după nașterea copilului său și cu neputința de a scrie. Alături de Sylvia Plath, Virginia Woolf, Anais Nin, George Eliot, Zelda Fitzgerald, Ayn Rand, Louisa May Alcott, Sandra Cisneros, Doris Lessing, Sofia Tolstaia, Simone de Beauvoir, Yuko Tsushima, Sevgi Soysal, Pearl S. Buck, Lou Andreas Salomé, Rebecca West, Elif Shafak explorează lumea propriilor alegerilor ce pendulează între carieră ( în cazul de față cea de scriitoare)  și rolul ei de soție și mamă. Este o carte suprinzătoare, sinceră și spumoasă, cu o doză bine echilibrată de umor ce m-a făcut să pășesc senină în dilemela conturată de cele două vieți posibile și imbinarea lor.

Cartea este despre femei și (înclin să cred) pentru femei. Faptul că se potrivește de minune și femeilor care scriu este doar un detaliu.

Inspirația zilei:

Orice carte este o călătorie, o hartă ce-și călăuzește cititorul prin hățișul minții și sufletului uman. Iar aceasta nu e cu nimic diferită. Orice cititor este, prin urmare, un soi de călător. Unele călătorii ne inițiază la fața locului în cultura pe care am moștenit-o de la înaintași, în timp ce altele se axează pe aventuri sub cerul liber sau în natură.

Elif Shafak – Laptele Negru

You may also like

Scrie un comentariu