Joffre, Profiterol și Margiloman

January 14, 2018

Ce au în comun un general al armatei franceze, comandant al forțelor de pe frontul de vest în timpul celui de-al doilea război mondial, prim ministrul buzoian al României și înghețata? Un răspuns foarte simplu pentru locuitorii Bucureștiului interbelic și foarte complicat pentru cei mai tineri: Casa Capșa.

O cladire emblemă a Bucureștiului, un spațiu ce ascunde între zidurile sale peste 150 de ani de povești ale mediului cultural și burghez și prima cofetărie care  a adus înghețata în România. Este spațiul în care Nicolae Labiș recita în 1956, cu puțin timp înainte de moartea sa, poemul interzis a lui Eminescu, Doina.

Noi evadăm cu plăcere din prezent la o Joffre (prajitură cu ciocolată creată în onoarea generalului Joseph Jofre) și un Marghiloman (cafea turcească fiartă în coniac sau rom, bautură inventată se spune de valetul lui Alexandru Marghiloman, prim ministru al României). Mărturisesc că iubesc să stau la masă privind întreaga sală, oglinzile de cristal și candelabrele, intarsiile de pe tavan, ca și cum aș fi într-o vizită privată. Cred însă că e un loc de care merită să ne amintim macar din când în când.

La fiecare vizită în spațiul Braseriei de la Capșa rămân surprinsă de faptul că sunt foarte puțini clienți. Prăjituri extraordinare cu ciocolată și frișcă adevărată, profiterol senzațional și prețuri decente, comparabile cu orice local bucureștean aflat într-o zonă centrală. Și totuși … un spațiu din trecut, în care prezentul se ferește să intre, să cunoască, să descopere. Un spațiu aproape inaccesibil prezentului și viitorului. Dacă vă faceți curaj, vă invit să intrați pentru un marghiloman sau un profiterol în Bucureștiul de alta dată… Și ca experiența să fie completă, vă sugerez în aceeași zi, și un film drag mie: Closer to the moon ( http://www.imdb.com/title/tt2017486/ ).

Inspirația zilei:


Liniște


”Atâta liniște-i în jur de-mi pare că aud

cum se izbesc de geamuri gazelle de lună.”

                                  Lucian Blaga – Liniște(1919)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Cafea - Fata cu ie May 20, 2018 at 7:51 pm

    […] începutul călătoriei fetei cu ie, și am revenit periodic cu câte un comentariu despre Capșa: https://fatacuie.ro/joffre-profiterol-si-margiloman/ ) spațiu deschis în 1891 de către Grigore Capșa și care de-a lungul timpuli a însoțit […]

  • Leave a Reply