f(n) – Funcție de Natură

July 25, 2018

EFdeN adică f(n) = Funcție de Natură. Casa inteligentă și autonomă pe care am vizitat-o azi împreună cu Lucian (asta după ce a fost președintele la inaugurare), este un proiect care pune la un loc experiența și dorința de a învța a 50 de sutdenți de la diverse specializări care, în regim de voluntariat și cu materiale primite de la diverse companii, au construit această casă pentru a praticipa la concursul Solar Decathlon Middle East 2018, ce se va desfășura în noiembrie în Dubai, dedicat caselor solare.

Această casă este costruită în funcție de natură, și are o suprafață utilă de 75 de metri pătrați. Din punctul meu de vedere este potrivită pentru o casă de vacanță la mare care poate fi amplasată direct pe plajă și care să găzduiască doi maxim 3 adulți. Dotată cu panouri solare, această casă produce anual mai multă energie decât consumă, fiind gândită pentru a furniza în rețea surplusul de energei de moment, pentru ca ulterior (noaptea), să se alimenteze de la rețea.

Aș putea să scriu un articol destul de lung despre pro și contra atunci când vine vorba despre casele verzi și autonome. Noi ne documentăm activ în această zonă pentru că ne-am propus să ne transformăm casa într-una cât mai prietenoasă cu mediul.  Cred însă că povestea acestori tineri merită spusă ca o poveste despre implicare, efort, experiențe, construcție și reușite și despre intervenție în comunitate. Ei și-au propus ca pe întreaga durată în care casa este expusă în parcarea Mallului Băneasa, să organizeze în ea evenimente deschise care să aducă oamenii împreună.

În drum spre casă, în timpul discuției pe care o aveam cu Lucian despre aspecte tehnice, funcționalități, pro și cotra în raport cu soluțiile la care ne gândim noi, aspecte financiare, o bucată din sufletul meu se întorcea în timp la primii mei ani de voluntariat. Am realizat că fac voluntariat de peste 20 de ani și că experiențele primite în aceste contexte pentru mine sunt unele dintre cele mai valoroase. Emoția și bucuria cu care mă întorc (mental) la ele se păstrează și acum. La fel și nevoia de a întorace ”serviciul”, de a dărui ceva din ceea ce sunt sau din ceea ce pot face societății.

Inspirația zilei:

Viața este un voiaj spre acasă.

Herman Melville

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply