Femeile care au făcut România mare

March 7, 2018

În seara aceasta am dus ia la Palat, acolo unde, de multă vreme, și-a găsit locul în înalta societate datorită Reginei Maria și a curții sale. În prag de centenar al Marii Uniri Muzeul Național Cotroceni a organizat un eveniment pentru a celebra ”Femeile care au făcut România Mare”. Cu atmosfera magică creată de scara cu covor roșu de la intrare, cu spațiul de vis al sălii Cherchez și cu tablourile Reginei Maria și a Regelui Ferdinand care vegheză de pe perete, cu sabia de paradă primita de Al. Ioan Cuza de la sârbi ( împreună cu 20 de tunuri) și cu tabloul fascinant al Reginei Elisabeta pictat de un ilustru anonim…spațiul îmi cerea toată atenția și țesea magie în jurul meu.

Mi-a plăcut în mod deosebit abordarea sinceră a istoricului Alin Ciupală care a vorbit despre lume așa cum este, cu nuanțe, cu fațete, fără bine și rau absolut…sau mai corect conținând bun și  greșit în același spațiu sau aceeași persoană. A dat viață personalităților despre care a vorbit fără să le ducă în lumea mitică a eroilor sau să le coboare in spațiul can-can-ului ( abia astept următoarea prelegere susținută de el).  A vorbit despre ei ( de fapt mai mult despre ele)  firesc,  ca despre oameni, care au partea lor bună și deciziile lor mai puțin corecte sau morale. Chapeu bas!

Cât despre mine…Pe lângă faptul că am ascultat cu plăcere prelegerea domnului profesor am realizat cu surprindere că pot spune povești despre foarte puține personalități feminine marcante din istoria noastră, în timp ce, atunci când vine vorba de bărbați…găsesc mult mai multe de spus.  Mi-am deschis azi un nou sertar al curiozității și am venit acasă cu dorința de a afla mai mult despre femeile marcante ale României ( și de a citi cartea Marthei Bibescu Isvoare). Dacă pe lista mea de până acum existau doamne ca Martha Bibescu, Regina Maria, Regina Elisabeta, Ecaterina Teodoroiu ( am citit Legendele Românilor pe când aveam vreo 5 ani), Hortensia Papadat-Bengescu, Ana Aslan, Smaranda Brăescu, Iulia Hașdeu…și puteam să spun câteva cuvite despre ele azi am mai îmbogățit lista cu niște nume noi:

  1. Maria Virginia Andreescu Haret – care a fost prima femeie arhitect din lume și primul Arhitect Inspector General femeie.
  2. Sarmiza Bilcescu – a fost prima femeie din lume care și-a luat doctoratul în drept la Sorbona, in 1890, cu o teză intitulată Condiția juridică a mamei ( a dezbătut în teza ei de doctorat cele două sisteme juridice: din Franța și din România) și  prima femeie avocat din Europa.
  3. Cecilia Cutescu-Storck – prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa, chiar daca nu a reușit să acceadă la catedra de pictură și a fost acceptată din a doua încercare la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din București ( se considera că femeile nu sunt capabile să facă artă în adevăratul sens al cuvântului, ele făceau artă doar ca un mod draguț de a-și petrece timpul liber sau pentru a înfrumuseța gospodăria).
  4. Sofia Nadejde – i-a ținut piept lui Titu Maiorescu în celebra generată de discursul acestuia la Atheneu dispută asupra capacităților intelectuale ale femeii. Maiorescu susținea că femeile au capacități intelectuale mai reduse decât bărbații întrucât creierul femeii este mai mic decât cel al bărbatului cu aproximativ 200 g. Ca urmare a acestui neajuns femeia trebia să se găsească sub tutela bărbatului. Sofia Nadejde a dovedit falsitate acestei teze, aducând în sprijin dovezi ale studiilor științifice ale vremii. ( Poveste pe care o știam)…ce nu știam însă?… că Titu Maiorescu a deschis o școală de fete la Iași pe care o conducea sora lui, care dezvoltase și școală de fete în Brașov. Tot Titu Maiorescu a fost cel care a susținut prin burse finanțate de stat numeroase fete la universități din străinatate care se reîntorceau în țară și, tot cu susținerae celebrului om politic, ajungeau să ocup funcți de conducere în școlile de fete din țară.
  5. Alice Voinescu – prima femeie care a devenit doctor în filosofie la Sorbona, în 1913.
  6. Sofia Ionescu – prima femeie neurochirurg din lume, 1945.
  7. Alexandrina Cantacuzino –  lideră a mişcării feministe româneşti a considerat oportună crearea unui partid independent al femeilor, pentru a evita intrarea femeilor în clientelele partidelor politice. În 1929 a înființat Gruparea Naţională a Femeilor Române care îşi propunea să educe femeile pentru exerciţiul vieţii politice.
  8. Elisa Leonida Zamfirescu –  a fost prima femeie inginer din lume, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României și sora inginerului Dimitrie Leonida.

Această ”mică” listă este prodsul zilei de azi, a cuvintelor auzite și a ideilor vehiculate în intima sala Cherchez. Sunt convinsă că, cu un pic de strădanie, voi descoperi mult mai multe femei minunate ( pecând de la mitologia românească și până în zilele noastre, zâne sau femei din carne și oase) care au avut puterea, la un moment dat să schimbe lumea, care au luptat să o facă mai bună și care au avut curajul să fie primele…

 

P.S. nu e greșit titlul postării de azi, articolul se referă la femeile care au adus grandoare României, nu neaparat au contribuit la rotunjirea ei teritorială.

Inspirația zilei:

”Pentru mare parte din istorie, Anonimul era o femeie.”

Virginia Woolf

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply