Fashion Revolution (week)

April 26, 2018

Vă spuneam zilele trecute că pentru mine moda este legată de stilul personal, de autenticitate asumată, respect față de oameni, de planetă, de meșteșugurile și tehnicile tradiționale. Pentru că nimic nu e întâmplător toate lucrurile astea încep să prindă o formă. Umbrela  internațională poartă numele de #Fashion Revolution ( https://www.fashionrevolution.org ) și este o mișcare non-profit la nivel internațional ( ce activează în mai bine de 100 de țări) și militează pentru o lume a modei responsabilă și informată. A luat naștere plecând de la catastrofa din Bangladesh din 2014 când o întreagă fabrică de haine – Rana Plaza s-a prăbușit peste muncitorii din interior omorând 1133 de persoane și rănind peste 2500. Scopul acestei mișcări este să ne facă pe toți (consumatri, branduri, producători) mai conștineți de felul în care iau naștere produsele dorinței noastre și să militeze pentru o lumea a fashion-ului mai curată, mai responsabilă și mai implicată social.

Cea mai cunoscută campanie, cea care crește de la an la an este #whomademyclothes? prin care toți suntem încurajați să publicăm în spațiul virtual o poză cu eticheta hainei pe care o purtăm și să invităm firma producătoare să ne răspundă la întrebarea: cine a făcut hainele mele? Este o modalitate de cere brandurilor internaționale să se intereseze cine și în ce condiții produce imbracămintea care îi reprezintă.

Mi s-a părut potrivit să folosesc aceeași întrebare ca o invitație de a mă gândi la mâinile minunate care au cusut cămășile pe care le port în fiecare zi anul acesta, la istoria lor de viață, la semnele și descântecele aduse din străbuni și împletite împreună cu pânza, la cusăturile făcute cu drag și cu speranță. Așa cum spunea doamna Ioana Avram astăzi (o iubesc! e minunată!)  ”trăim într-o lume în care tot ce se întâmplă trece prin noi” iar cămășile și semnele lor sunt pavăza mea, spațiul meu de protecție, de creștere și de bucurie.

Multumesc cu recunoștință pentru că drumul meu între trecut și viitor trece prin spații care pot să contureze o lume mai bună.

Inspirația zilei:

 

”Viața chiar începe la 40 de ani. Până atunci faci doar cercetare.”

Karl Gustav Jung

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply