Familia

August 3, 2018

Acum 15 ani viața mea ideală era: să locuiesc singură, să am o bibliotecă uriașă, să îmi placă ceea ce fac și să fiu îndrăgostită. Nu părea să fie loc pentru nimic altceva. Îmi doream spațiu, independență și puțină nebunie așa că m-am mutat în capitală. Azi mă uit la mine și recunosc ( nu fără puțină surpriză) că  nimic nu poate concura cu ”ai mei”.

Nu-mi sun mama în fiecare zi. Cu tatăl meu vorbesc rar la telefon. Uneori trece și o lună întreagă fără să mă întâlnesc cu fartele meu. Nu dorm în fiecare noapte lângă soțul meu ( uneori mai dorm pe canapea). Iubesc să stau eu cu mine și să beau o cafea singură. Cu toate acestea ”locul” cel mai drag și spațiul cel mai important pentru mine este cel al familiei.

Întreaga zi a fost despre legături de familie, despre amintiri și experiențe de viață, despre moarte și naștere, despre alegeri și povești. O zi petrecută cu nașa mea de botez (verișoara mamei) și cu ai mei m-a făcut să descopăr istorii vechi ale familiei pe care nu le cunoșteam, emoții îngropate, diferențe culturale (ea nu mai trăiește în țară de foarte mulți ani) în conceptul de familie și în rolul fiecăruia.

Am realizat clar cât de important e rolul fiecăria în relațiile de familie și cum familia e o entitate vie, independentă de fiecare dintre noi însă construită prin sinergia noastră. Îm familie modelăm și negociem permanent poziții, idei, dorințe și percepții, pentru a dezvolta un sistem confortabil pentru fiecare dintre noi. Sunt conștientă că facem asta în fiecare clipă și în lumea ”de afară”. Iubirea, subtilitatea, durerea, iertarea, capacitatea de a răni, intimitatea, ascultarea, acceptarea, nivelul de toleranță, ierarhia sunt mult mai elaborat construite în relațiile de familie. Ne cunoaștem mai bine, cu bune și cu rele, suntem legați prin iubire dar și printr-o nevoie (nu neapărat materială), avem codul secret al tonului și al gesturilor și avem obișnuința unei rutine ( sau a unor ritualuri) comune, avem teama de a nu răni și bucuria de a dărui. Mai e și mecanismul acela care pune pe pilot automat creierul și crează niște protocoale comportamentale cunoscute din copilărie. Toate acestea ( și multe altele la care nu m-am gândit eu azi) fac relațiile noastre de familie complicat de minunate  și de prețioase.

Inspirația zilei:

Nu îţi alegi familia. Aceasta este un dar al lui Dumnezeu pentru tine, aşa cum tu eşti unul pentru ea.

Desmond Tutu

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply