Eu sunt Alice

August 20, 2018

Astăzi am primit cel mai frumos compliment: ”Parcă ești Alice în Țara Minunilor”.  A fost momentul în care mi s-a luminat fața și mi-am dat seama că orice s-ar întâmpa azi, vreau să păstrez sentimentul pe care l-am avut atunci când am auzit aceste cuvinte. Și da, eram îmbrăcată în ie. O Alice în varianta românească.

Micul Prinț (cartea scrisă de Antoine de Saint Exupery)  și Alice ( Alice în țara minunilor și Alice în țara orglinzilor cărți scrise de Lewis Carroll) sunt poveștile pe care le port din copilărie în viața mea de adult. Pentru mine sunt povești de dezvoltare personală, care îmbină principii sănătoase de viață cu un discurs motivațional exemplar. Le recitesc cu drag, mă întorc la ele cu încântare și, uneori, fur idei pe care le transform în exerciții de training.

Alice și invitația ei de a mă gândi la minim șase lucruri imposibile înainte de micul dejun (masă a zilei pe care o mănânc tot mai rar, ceea ce îmi permite să fur clipe de visare până la ora prânzului) au stat la baza renașterii copilului din mine și implicit a creativității. Tot ea îmi aduce aminte că pot să văd într-o lumină minunată lumea și diferențele ei, ține doar de ochelarii prin care aleg să privesc. M-a învățat să relaționez cu timpul și m-a învățat să fiu curajoasă (de foarte tânără timpul mă speria cu curgerea lui accelerată și cu faptul că nu pot să prind în interiorul său toate lumile pe care mi le doream).

Periodic am ajuns să mă întorc la această carte a cărei primă ediție din biblioteca mea datează din vremea în care abia învățam să citesc ( și iubeam să îmbunătățesc paginile ilustrate cu propriile mele creații) . De fiecare dată extrag din ea lecțiile mele de viață. Mai jos mi-am amintit câteva dintre ele:

  1. cultivă-ți curiozitatea: ea este ingredientul principal pentru creștere. Nu vreau să fiu nciodată atât de matură încât să uit să fiu curioasă. Surpriza este o componentă minunată din viața mea.
  2. acceptă diversitatea din oamenii: lumea e frumoasă și complexă tocmai datorită faptului că suntem diferiți.
  3. timpul și distanțele sunt doar niște convenții: “Nu e de mirare că ai întarziat. De aceea, acest ceas este exact cu două zile în urmă.” –
  4. pentru devenire e nevoie de spațiu, rabdare și acceptarea transformărilor: “Mă întreb dacă m-am schimbat peste noapte? Lasă-mă să mă gândesc. Eram la fel atunci când m-am trezit în această dimineață? Aproape cred că îmi pot aminti că m-am simțit un pic diferită. Dar dacă eu nu sunt la fel cum eram, urmatoarea întrebare este ‘Cine, în lumea asta, sunt eu?’ Ah, iată că acesta este marele puzzle!” 
  5. nebunia este prezentă în fiecare din noi:,Suntem nebuni cu toții aici.”
  6. curajul de a încălca uneori autoritatea sau normele  ne ajută să facem lumea mai bună
  7. e ok să cazi dacă ai curajul să te ridici și să cauți lumina din tine: “Înainte erai mult mai mult… “multă”. Ți-ai pierdut ‘multul’.”
  8. absurdul este parte din viață. Noi ne încăpățânăm să-l ordonăm după o logică care nu e a lui: Mai ia puţin ceai, i s-a adresat foarte serios Iepurele de Martie. Nu am luat deloc, i-a răspuns Alice pe un ton ofensat, aşa că nu pot să mai iau. Vrei să spui că nu poţi lua mai puţin, a spus Pălărierul; este foarte uşor să iei mai mult decât nimic.
  9. acceptă schimbarea: Cât de enigmatice sunt toate aceste schimbari! Nu sunt sigura de ceea ce voi fi de la un minut la altul.”

Și mai e ceva… singurul lucru care dă culoare vieții este imaginația…așa că merită să luăm câte o doză zilnică!

Inspirația zilei:

Aşadar, cine sunt eu? Mai întâi să-mi spuneţi asta şi, pe urmă, dacă o să-mi placă să fiu acea persoană, voi ieşi; dacă nu, rămân aici jos până mă prefac în altcineva.

Lewis Carroll – Alice în țata minunilor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply