Ciocolată

July 11, 2018

Ziua Mondială a Ciocolatei. Am făcut poza cu ia și poșeta de azi ca să vă arăt că întotdeauna poșeta mea este mare pentru ca să încapă în ea cât mai multă ciocolată. În funcție de persoana întrebată ciocolata e bună, ciocolata e nocivă, ciocolata îngrașă… pentru mine ciocolata e parte din rutina unei zile. Singurul aspect pe care îl mai negociez este… cât de multă?

Ciocolata există datorită arborelui de cacao și a boabelor acestuia. Un copac oferit de zei umanității și de Columb Europei.

O veche legendă povestește că zeul Quetzalcoatl (șarpele cu pene), zeul creator din mitologia atzecă a furat de la frații săi planta de cacao și a adus-o cu el pe pământ. A adus-o în dar oamenilor ca semn de pace și de încredere în umanitate.

El a plantat arbustul în pământul Tulei și l-a rugat pe fratele sau Tialoc (zeul ploii ) să o hrănească. Planta a crescut, a făcut fructe care s-au copt, Quetzalcoatl i-a învățat să prepare boable și să facă din ele băutura zeilor: ciocolata. Zeii, frații lui nu au rămas indiferenți la faptul că oamenii aveau astfel acces la un strop de dumnezeire și drept pedeapsă l-au izgonit.

Înainte de a pleca, Quetzalcoatl i-a încredințat soției sale secretul bogățiilor lui. Aflând ceilalți zei despre asta au toturat-o  în speranța că aceasta le va divulga locul unde se găsesc bogățiile. Prințesa a refuzat și într-un final a fost ucisă.  Sângele ei scurs în pământul oamenillor l-a fertilizat și a dat naștere unor noi plante de cacao a căror fructe erau amare ca și suferințele îndurate de pințesă din dragoste, puternice ca și virtutea ei și roșii ca sângele împrăștiat pe pământ… așa că, prin credința în oameni a unui zeu și prin sacrificiul unei femei virtuoase lumea a primit o plantă miraculoasă, cu conținut mare de antioxidanți ce este în același timp energizant, afrodisiac, euforizant și antidepresiv. Cadou sau obiect de răsfăț, mesager al dragostei sau al bunelor intenții, băutură regală care a ajuns acum în casele oamenilor de rând, monedă de schimb sau instrument de îmbogățire, motiv de a cuceri lumea sau a schimba ordinea la palat (Maria Antoaneta a creat un post special la curtea Franței pentru ”chocolatier”-ul ei), ciocolata rămâne prezentă în viețile noastre de sute de ani.

Acum multă vreme un prieten îmi povestea că pentru a avea un creier funcțional la capacitate optimă, e bine să-i dai din când în când ciocolată neagră și vin roșu (împreună)… Am păstrat obiceiul… fărăr să-mi pun problema de a verifica sursa… așa că…  azi… vă părăsesc pentru un pahar de vin asezonat cu câteva bucăți ciocolata… Pe mâine…

Inspirația zilei:

Tot ce îţi trebuie este iubirea. Dar puţină ciocolată din când în când nu strică.

Ch. M. Schultz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply