Ciocârlia

June 12, 2018

Pentru ca azi a fost o zi extrem de lungă și aveam nevoie de un gând nou am căutat o poveste și mi-am propus să o împărtășesc cu voi:

Povestea spune că era odată demult tare, pe când era bunica fată mare un împărat și o împărăteasă care aveau toate bunătățile din lume. Ei erau însă triști pentru că nu puteau avea copii.Le era inima tare rea, că poate să fie omul cât de bogat, dacă nu are cine să-i moștenească măcar numele trăiește degeaba pe lume.

Împărăteasa a încercat să facă tot ce era posibil pentru a avea un copil. Într-o noapte, în urma rugăminților fierbinți, a visat împărăteasa că a venit la ea o babă și i-a spus:

– Bucură-te mărită împăraăteasă, vei avea un copil!

…și visul ei se adeveri. După nouă luni împărăteasa născu o mândrețe de fată, frumoasă de nu era alta ca dânsa, nici în lună , nici în soare. Și s-au bucurat impăratul și împărăteasa, și s-au bucurat curtenii și tot poporul. Și țara era plină de veselie.

Copila creștea văzând cu ochii, și era așa de mândră și de frumoasă de se oprea până și soarele s-o privească. Iar fetei, crescută binișor de acum,  îi pică drag Sfântu Soare, și cât era ziulica de lungă ședea afară și se uita la el.

Într-o zi, fata merge la împărăteasă și-i spune că i-a picat drag Soarele și că vrea să se ducă la el acasă. Degeaba au încercat împăratul și împărăteasa s-o convingă să rămână acasă, n-a fost chip s-o înduplece, fata se usca pe picioare de dor și de necaz. Văzând părinții că li se prăpădește odorul se învoiră s-o lase să plece. A mers fata, drum lung, prin păduri și pe dealuri, a trecut munți friguroși și ape învolburate până a ajuns la o apă mare. Din ea a ieșit o fată frumoasă care s-a îndrăgit de ea și i-a făcut pod peste apă și a ajutat-o să treacă. Și iar a mers fata de împărat cale lungă, prin câmp până a ajuns la o babă care păștea niște gâște. Baba, ascultând of-ul fetei și fiindu-i milă de frumusețea ei ce se irosea pe drum a fermecat-o și a suit-o pe dată în înaltul cerului înaintea curților Sfântului Soare.

Mama Sfântului Soare suparată a ieșit înaintea fete și a întrebat-o ce caută?

-Caut pe drăguțul meu, Sfântul Soare, că de multă vreme de dragul și de dorul lui am plecat de acasă.

Auzind spusele ei, mama Sfântului soare s-a supărat și mai tare și a blestemat-o să se transforme într-o păsărică, înainte s-o vadă fiul ei.  Și de atunci ciocărlia zboară veselă spre soare, cântându-i cu bucurie în speranța că va ajunge la drăguțul ei.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply