Cele trei fiice ale Evei

August 18, 2018

Elif Shafrak. Aeeași scriitoare minunată de care m-am îndrăgostit. O abordare totuși nouă.

Fiecare carte a ei are un fel suprinzător de a mă învălui și de a contura perspective diferite. Am descoperit-o cu Bastarda Istanbulului , o carte pe care am cupărat-o de două ori și am  ținut-o câțiva ani în bibliotecă. Atunci când am început s-o citesc, am devorat-o cu entuziasmul omului îndrăgostit de Istanbul, cu emoțiile și empatia  femeii abuzate, cu foamea gurmandului care simțea gustul fiecărui fel de mâncare.

Azi am terminat Cele 3 fiice ale Evei. Am citit despre sinceritate și minciună, despre asumare și negare, despre multiculturalitate și toleranță, despre natura ființei umane, despre credință, sub diversele ei forme.

O carte ce explorează destinele a trei femei: Mona – credincioasa (o americancă de origine egipteană), Shiri – pacătoasa ( o englezoaică iraniană atee) și Peri – Nehotărâta ( o turcoaică care a crescut între o mamă religioasă și un tată liberal, purtând în ea cele două extreme). Ele se întâlnesc la Oxford, unde toate trei participă la seminariile despre Dumnezeu ale controversatului profesor Azur și își influențează decisiv viețile.

Cele 3 fiice ale Evei este o carte perfectă pentru orice îndrăgostit de Instanbul care ne invită să ”estompăm granițele, să aducem laolaltă idei ireconciliabile și oameni improbabili. Imaginează-ți un islamofob care face o pasiune pentru o femeie musulmană… sau un antisemit și un evreu care devin cei mai buni prieteni… și așa mai departe până când vedem categoriile ceea ce sunt într-adevăr: roadele imaginației noastre… Absolutiștii vor să reducă pe toată lumea la o singură identitate… noi ne străduim să facem exact opusul: să multiplicăm pe toată lumea la o sută de fețe, o mie de inimi care bat…” 

 

Inspirația zilei:

-Adică confuzia și curiozitatea…

-Și complicarea! Unii o numesc chiar haos! a zis Azur. Oricine posedă C-urile necesare se află în cea mai bună poziție pentru a-l studia pe Dumnezeu.

Elif Shafak – Cele 3 fiice ale Evei

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply