Cea mai scurtă poveste

scris de Fata cu Ie July 15, 2018
Cea mai scurtă poveste

Duminica e zi de odihnă… a mea a fost muncită, alergată, agitată și… amestecată. M-am ocupat de muncă și de alergat cu mașina ( am avut noroc și de un drum până la mare care mi-a adus poza zilei).

Am furat însă timp pentru gândurile mele și pentru ideile a căror sămânță a fost plantată de cursul de Storytelling (https://fatacuie.ro/storytelling-sau-arta-de-spune-povesti/ ). Azi m-am gândit la cuvinte și la puterea lor. La felul în care cuvântul potrivit crează lumi, stări și emoții.

M-am oprit la cea mai scurtă poveste care vine cu o anecdotă din viața lui Ernest Hemingway. Acesta era într-o permanentă controversă cu William Faulkner care spunea despre scriitura lui că este prea simplă, lipsită de cuvinte academice și de detalii. Hemingway a replicat într-o maineră minunată: ”Bietul de Faulkner. Chiar crede că marile emoții vin prin cuvinte mari?”.  A mers mai departe de atât și a creat cea mai scurtă poveste. Are doar 6 cuvinte și este produsul unui pariu dintr-un bar obscur unde scriitorul obișnuia să bea:

” For Sale. Baby shoes. Newer worn./ De vânzare. Pantofi de bebeluș. Niciodată purtați.”

Îl iubeam pe Hemingway înainte de această poveste. După, a devenit eroul meu. A găsit cele șase cuvinte perfecte care au creat o lume întreagă în jurul lor cu emoție, personaje și relație. Orice alt cuvânt ar fi folosit povestea nu era întreagă.

You may also like

2 comentarii

Carmen July 17, 2018 - 3:31 pm

Esti o revelatie pentru mine Cristine! De cåte ori iti citesc articolele ma umplu cu o bucurie imensa, asa , pur si simplu , fara nici un efort, pentru ca talentul autentic determina astfel de reactii in sufletul cititorului. Mergi mai departe !

Reply
Fata cu Ie July 18, 2018 - 11:51 am

Multumesc frumos! Vin din suflet și mi-am dorit să aducă ”bine” în orice forma a sa. Mă bucur că reușesc să fac asta uneori.

Reply

Scrie un comentariu