Cărțile

scris de Fata cu Ie May 18, 2018
Cărțile

Multă vreme, după ce am venit în București, m-am mutat dintr-un loc în altul. De fiecare dată căram după mine sacoșe maride rafie umplute cu cărți. Acolo unde era biblioteca mea ( am început să am cărțile mele încă de la 4 ani. Primele au fost cumpărate de bunici, următoarele din economiile pe care le făceam din banii primiți la diverse ocazii) acolo era pentru mine acasă. Vă povestesc asta pentru că e aproape miezul nopții și eu m-am despins foarte greu de cartea  pe care o citesc ca să scriu câteva cuvinte despre mine așa cum sunt azi. Simt însă că vreau să vorbesc doar despre cărți, și în particular despre cartea pe care o citesc acum: Te rog, ai grijă de mama ( Kyung Sook Shin).

E o carte pe care nu poți să o uiți pe un raft din bibliotecă. e o carte la care simt că vreau să mă întorc, s-o recitesc, să caut în ea noi gâduri și noi înțelesuri. E o carte pe care o iubesc mult și o urăsc puțin, care m-a făcut să plâng de la primele pagini și la care abia aștept să mă întorc. O carte dură  și brutal de sinceră despre condiția femeii în societatea asiatică, și, extrapolând cumva, despre condiția femeii în orice societate, în orice timp sau spațiu. Și totuși e o carte lină, frumos construită, care are energie și delicatețe în ea, care te învăluie și îți deschide o fereastră spre viața obișnuită a unei familii coreene. E o carte care vorbește despre familie și despre regrete și care te face să te întrebi dacă tu, în fiecare zi, faci suficient pentru oamenii apropiați, dacă ești atent la ei și la nevoile lor. Este primul roman coreean modern publicat în România și a fost tradus de către un corean, doctor în limba română.

Park So-nyo, mama a patru copii, acum adulți ce locuiesc în Seul, se pierde de soțul e într-o stație aglomerată de metrou. Întreaga poveste, construită în patru capitole distincte, vorbește despre eforturile familei de a o găsi și astfel se crează tabloul unei familii ce se definește și se regăsește în lipsă, prin suma amintirilor și experiențelor fiecăruia dintre ei. Fiecare capitol are în cetrul lui unul dintre personaeje din familie: fiica cea mare – scriitoare, fiul cel mare, tatăl și mama dispărută și din îmbinarea amintirilor, experiențelor și trăirilor se creează o frescă a vieții de familie într-un moment de tranziție de la spațiul rural la aglomerația urbană. Vorbeste despre familia coreeană cu emoțiile și gândurile ei, cu rolul și statutul fiecărui membru, cu felul în care percep lumea.

O carte cu suflet despre suflet.

 

#cartecusens.

Inspirația zilei:

Cum poți trăi fără a avea încredere în oameni? Sunt mai mulți oamei buni decât oameni răi.

Te rog, ai grijă de mama – Kyung Ook Shin

 

You may also like

1 comentariu

Povești de viață - Fata cu ie May 28, 2018 - 8:48 am

[…] continetul american. Rămâne însă aceeași întrebare ca în ultima carte de care v-am povestit ( https://fatacuie.ro/cartile/): Ce știm despre mamele noastre? Dacă ar fi să spunem povestea lor, în afara rolului lor de […]

Reply

Scrie un comentariu