Cărți pentru copii

August 13, 2018

Este deja aproape mâine. Sunt extrem de obosită și somnul nu se apropie de pleoapele mele. Pentru că am nevoie să-mi rearanjez creierii într-o formulă nouă am apelat la metoda mea secretă. Nu dă greși niciodată. Cărțile pentru copii.

Ca un adult care se respectă, în cele peste 2000  ( nu e nici un 0 în plus) de volume din biblioteca am adunat și cărți pentru copii. Atunci când viața mea de om mare îmi obosește creierul mai tare decât e necesar, las din mână orice carte serioasă și mă întorc la cărțile pentru copii. Azi a fost rândul cărții lui Neil Gaiman – Coraline (apărută la editura Arthur în colecția portocalie în 2014). Este o carte cu o fetiță și o pisică. Ce poate fi mai bun? Este o caret despre familie, despre respnsabilitate și despre plimbarea dintre două lumi: cea n care ne percepem și cealaltă. Lumea cu cealaltă mamă, celălalt tată, ceilalți vecini. Nu vă spun povestea  însă las mai jos câteva frânturi din ea. pentru mine sunt dovada vie că și cărțilepentru copii pot să te facă să te gândești la lucruri serioase (filozofice):

 

  • Potențial vs Realitate 

”- Știi, zise Coraline, am…am putea fi prieteni.

– Am putea fi exemplare rare dintr-o spece exotică de elefați dansatori, zise pisoiul. Dar nu suntem. Eu, cel puțin, adăugă el cu maliție felină, după ce-o săgetă scurt cu privirea pe Coraline, nu sunt.”

  • Curajul care apare atunci când faci un lucru de care îți e teamă

”N-a fost vorba de curaj pentru că nu-i fusese frică: era singuru lucru pe care îl putea face. Dar s-a întors să-și ia ochelarii – știa că viespile erau acolo și îi era frică. Atunci a fost curajos. (…)

-De ce? o întrebă el, deși nu părea din calea afară de interesat.

-Când faci ce ai de făcut, chiar dacă ți-e frică, atunci ești curajos.”

  • Nu vreau tot ce vreau

”Tu chiar nu înțelegi, nu? zise ea. Nu vreau tot ce vreau. Nimeni nu vrea tot ce vrea. Nu cu adevărat. Ce farmec ar avea să am tot ce-mi doresc? Așa, cât aș bate din palme. N-ar mai conta”

*citatele sunt din cartea Coraline, a lui Neil Gaiman și ilustrată de Chris Riddel apărută la Editura Arthurî n 2014

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply