Cafea

May 20, 2018

Duminica de azi a avut în ea multă cafea.

Cafea băută cu prietenii de dimineață… în timp ce cochetam cu ideea de a ne deschide o cafenea…cândva, poate la bătrânețe, în care să ajungem dimineța cu zâmbetul pe buze și pe care s-o închidem în fiecare seară cu noi povești de adăugat în tobă, în care să prindem jumatate de oră de citit în fața unei cești aburinde, cu razele soarelui filtrându-se prin fereastră și care să ne dea un motiv de a inventa ceva nou în fiecare zi.

Cafea băută cu Lucian, în timp ce dezbăteam subiecte fierbinți și aduceam la viață oameni mari: Istoria Religiilor și MIrcea Eliade, Umberto Eco, Fendulul lui Focault și Semiotica, Alexandre Dumas și Contele de Monte Cristo, Lev Tolstoi, Dostoievski, Ilf și Petrov,  Bulgakov, Andrei Makine, Henrich Ziimer și Regele și cadavrul, Neil Gaiman, Amanda Palmer, Joseph Campbell și Eroul cu o mie de chipuri, Orhan Pamuk și Salman Rushdie. Am înșirat toate numele acestea nu pentru a ne lăuda că mai citim ci, acum, făcând un inventar al discuției noastre, mi s-a părut absolut halucinant cum au reușit toți oameni aceștia, din timpuri, spații și povești diferite să încapă sub umbrele unei simple cafele de după amiază.

Cafeaua de seară, băută împreună cu pisoiul pe verandă care a adus cu ea pacea și liniștea unei săptămâni încheiate cu bine. Și…pentru că tot veni vorba despre cafea…

Cafeaua, sau ”vinul boabei” după cum spun arabii, provine din boabele arborelui de cafea, un arbust ce a fost descoperit prima oară în podișul Etiopiei, într-o regiune numită Koffe și introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen. În trecut această băutură magică era considerată aliment și era foloistă pe post de medicament ( de către Avicena) sau pe post de energizant în bătălii ( luptătorii triburilor est-africane măcinau boabele verzi de cafea și le amestecau cu grăsime animală obținând o pastă energizantă ce era mâncată de războinicii tribului). Prima cafenea din lume a fost deschisă la Damsc în 1530, iar prima cafenea din Europa la Veneția în 1645. Bucureștiul a avut prima cafenea înaintea Parisului, în 1667.

Cea mai veche cafenea din București, care este încă în funcțiune, rămâne Cafeneaua Capșa ( v-am povestit câte ceva despre ea pe la începutul călătoriei fetei cu ie, și am revenit periodic cu câte un comentariu despre Capșa: https://fatacuie.ro/joffre-profiterol-si-margiloman/ ) spațiu deschis în 1891 de către Grigore Capșa și care de-a lungul timpuli a însoțit Bucureștiul în transformările sale.

 

Inspirația zilei:

Era o cafenea plăcută, caldă și curată și prietenoasă, și mi-am atârnat pe cuier haina veche de ploaie să se usuce, mi-am pus pălăria ponosită pe etajera de deasupra băncii și am comandat un café au lait. Ospătarul a adus-o, iar eu am scos un carnețel din buzunarul hainei și un creion și am început să scriu.

Ernest Hemingway

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply