Birthday trip – ziua 4 – Chișinău

September 2, 2018

Ultima zi petrecută în Republica Moldova. Și drumul spre casă.

Am străbătut până acum țara vizitând locuri mai apropiate sau mai îndepărtate. Am neglijat Chișinăul și plimbarea de azi prin oraș m-a făcut să simt că am pierdut ceva și să promit că mă reîntorc. Am ratat piața de vechituri, vreo două trei magazine cu produse făcute manual și am alergat prin Muzeul Național de Etnografie și Științe naturale ( încă mă întreb de ce au pus împreună cele două muzee) și prin piața centrală.

Plimbarea pe străzi a fost în ritm alert fără să am timp să mă împrietenesc cu clădirile, cu formele și cu spațiile. A fost un turist obișnuit în alergată de clipa de-a trecut.

M-am îndrăgostit de piața din Chișinău. Un spațiu uriaș, plin de tarabe și dughene, bine sistematizat pe tipuri de produse și care ascunde un întreg univers. De la biscuiții cu semințe vărsați ( i-am luat în bagaj cu noi…), produse de marochinărie, electronice, haine, toate tipurile de alimente, bazine de pește, brânzeturi, miere și unt galben, dens cu gustul copilăriei.  O lume intregă încapsulată într-un spațiu mărginit de străz mici, murdare și aglomerate, pline ochi de mirosurile copilăriei.

Ne-am plimbat cu încântare pe bulevardul principal, am făcut provizii de bomboane de la Bucuria și am savurat o ultimă cafea înainte de plecarea spre casă. Am părăsit orașul cu sentimente amestecate și cu doința de a ne întorce. Simt că am ratat o bucată mare din sufletul Chișinăului și am venit acasă doar cu o matrioșka.

Inspirația zilei:

Iubire mai e-n univers
Sau noi, însetați de Iubire,
O plăsmuim dintr-un vers
Și-i Dragostea o-nchipuire?

Steliana Grama

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply