Birthday trip – Ziua 2- Cricova

August 31, 2018

Ziua mea în 10 puncte:

  1. S-a stricat sistemul electronic al mașinii. Dimineața am încercat să găsim service-urile deschise în Chișinău ( e sărbatoare națională la ei și totul e închis). Ne-au ajutat niște moldoveni foarte simpatici care vorbeau mai mult rusă decât română. Obișnuită cu viața în București am realizat câteva lucruri: suntem privilegiați și avem la dispoziție tot ceea ce ne dorim aproape 24 de ore din 24; i-am lăsat bacșiș băiatului care ne-a repara erorile electronice ( la un pret de n ori mai mic decât cel din București) și atât el cât și șeful lui au fost extrem de surprinși ( aș putea spune chiar șocați); vreau să învăț limba rusă – aveți vreun secret pentru ca să îmi fie mai ușor? 
  2.   Cafeaua și paharul de prosecco cu piure de zmeură au fost fenomenale. Limonada cu petale de trandafir m-a încântat. După toate emoțiile de dimineață ( datorate mașinii) o pauză de cafea pe o terasă din centrul Chișinăului a făcut bine la suflet.
  3. Am fost ”pedepsita” azi să port pe cap o coroniță roz cu ”Birthday Queen” – încă nu știu dacă mi-a plăcut. 
  4. Am primit acuareeleeee…din acelea speciale, rusești, făcute cu miere. Hm….oare e momentul să-mi aduc aminte cum se folosesc?
  5. Am fost opriți de poliție și ne-au luat toți leii moldovenești pe care îi aveam. Eram opriți la culoarea roșie a semaforului, mașina de poliție era în spatele nostru, au pus girofarul, i-am lăsat să treacă în față, iar atunci când s-a făcut verde ne-au tras pe dreapta. Ne-au amendat pentru că ( au spus ei) nu ai voie să conduci în Moldova decât dacă au trecut cel puțin 24 de ore de când ai consumat orice fel de alcool. Lucian băuse cu o seara înainte un pahar de vin ( cu 18 ore înainte).
  6. Cricova – o altă cramă uriașă a Republicii Moldova ce a fost fondată în 1952 și amplasată în întregime sub orașul ce-i poartă numele. Aici,  pe lângă vinurile binecunoscute se produce și vin spumant prin metoda tradițională, adică sticlele imbuteliate provizoriu cu vin spumant sunt păstrate în stative cu gâtul sticlei în jos și rotite la 45 de grade  manual. Vinoteca de la Cricova păstrează și mărci de vinuri de producție europeană produse pînă la începutul celui de-al doilea război mondial ( o parte din colecția Göring, Burgundia, Rehin, Bordeaux, Tokaj sau Porto). Perla colecției este vinul ”Ierusalim de Paști” produs într-un singur lot în anul 1902. La degustarea de aici am descoperit un soi de biscuiți cu semințe de care m-am îndrăgostit. Ne-am propus să căutam rețeta.
  7. Orheiu Vechi era pe lista locurilor de vizitat și, după plimbarea cu trenulețul prin Cramele Cricova ( la o temperatură mult prea mică pentru mine), am pornit să descoperim așezările de la Orheiul Vechi ( o rezervație  cultural-naturală). Sub soarele fierbinte de august urcarea spre biserica ce se înălța deasupra cheilor a fost istovitoare și încărcată de răceala călugărilor ce administrau locația. Mi-a plăcut balconul natural ( o lespede de piatră ce ieșea înafara peretelui cheilor) ce se deschidea din mica capelă săpată în munte ș care oferea o priveliște amplă a văii Răutului. Părea un loc unde într-o zi liniștită puteai să-ți găsești pacea și să te reculegi în mijlocul naturii (p.s. azi a fost o zi aglomerată și zgomotoasă în acest spațiu).
  8. Hotelul Albert din Chișinău e minunat. Micul dejun e de poveste, dimineța cu soare petrecută pe terasă m-aîncărcat  cu energie iar cadoul ce mă aștepta pe pat la întoarcere mi-a umplut inima de bucurie.  A fost impresionant să primesc o felicitare scrisă de mână, nu clasicele urări dactilografiate în format standard.
  9. Chișinăul seara, văzut din mașină în drum spre cină m-a surprins și m-a făcut să-mi doresc să-l vizitez. Sper ca, printre drumurile în lungul și în latul țării să prind câteva ceasuri de plimbare pe străzile orașului.
  10. Butoiașul  este unul dintre localurile foarte frecventate ale Chișinăului, cu meniu tradițional.  Dovadă stă faptul că, de jur împrejurul mesei noastre ( în aceeași locație și în același timp) se desfășurau patru nunți.  Ne-am petrecut seara înconjurați de feluri variate de muzică și delectându-ne cu bucate tradiționale moldovenești. Tot ce pot să spun este că mi-au intrat la suflet plăcintele cu vișine mâncate aici.

Inspirația zilei:

Sunt drumuri ce ne caută de mult și-ajung la noi când noi suntem plecați în căutarea lor pe alte drumuri.

Octavian Paler

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply