Autenticitate

scris de Fata cu Ie June 10, 2018
Autenticitate

AUTÉNTIC, -Ă, autentici, -ce, adj. Care este conform cu adevărul, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială; recunoscut ca propriu unui autor sau unei epoci. ♦ (Despre acte) Întocmit cu toate formele legale. [Pr.: a-u-] – Din fr. authentique, lat. authenticus.

sursa: DEX ’98 (1998)

În lumea agitată din acest sfârșit de săptămână escapada noastră de ieri nu a fost suficientă pentru a ne ține departe de tumultul cotidian. Realitatea de azi, mi-a adus în față un gând și o întrebare: Ce e autentic? Cum arată autenticul?

DEX- ul spune că în a acest capitol intră : conform cu adevarul, original, recunoscut ca propriu unui autor sau unei epoci. Și atunci Ce înseamnă ie/cămașă autentică? Ce înseamnă om autentic?

Mi-e mai ușor să răspund la a doua întrebare pentru că sunt deja mulți ani în care m-am gândit la ea. Pentru mine un om autentic este o persoană care rămâne fidelă principiilor și valorilor de viață fără a încălca principiile legii sau a respectului. Sunt revoluționară ca structură și obișnuiesc să spun cea ce gândesc ( nu vreau să schimb nimic din asta, face parte din autenticitatea mea) dar în același timp îmi propun să ajung la înțelepciunea de a schimba ceea ce poate fi schimbat. Sunt la fel de autentică în cămășile mele populare ca și în rochiile negre. Cred în oameni și ofer. Sunt exigentă și am standarde înalte ( îmi plac oamenii lângă care învăț, urăsc conversațiile despre vreme sau bârfa despre alte femei). Am în mine bucăți din mama și bunica mea, bucăți din bunica bunicii mele și tot așa, de când există lumea. Și am momente de rătăcire de la autenticitatea mea. Momente când, o conjunctură sau un om, deschid o ușă și mă fac să cred că e mai bine să pășesc pe cărarea care sclipește. Și unori uit să fiu eu. Mi-am făcut un obicei și de două ori pe an ( asta dacă nu sunt evenimente extraordinare) mă uit la mine și la drumul meu și caut să vâd cât de conforme cu adevărul meu sunt acțiunile mele.

Cât despre cămăși și întrebarea ce face o cămașă autentică?…cred că…la fel ca în dezvoltarea personală….e un răspuns în funcție de adevarul personal. Sufletul meu iubește cămășile vechi, bine echilibrate, cusute cu gust și cu migală, pânza fină de cânepă, batistul și borangicul. Conform realității însă capitoul autentic atunci când vorbim de cămăși cu motive populare/etnice e foarte mare. Atât timp cât nu vorbim despre creație de serie vorbim despre cămăși autentice cusute în raport cu adevarul fiecaruia.  Dacă nu există o normare, o standardizare și un fel de a ne raporta la izvoade autenticul va fi întotdeauan un subiect foarte fluid. E un spatiu neexplorat si nenormat. Pentru mine e încă un subiect de negociere personală… și tocmai de asta mi-am propus să-l împărtășesc cu voi. Din multitudinea perspectivelor se naște progresul.

Inspirația zilei:

Deschide-ți brațele către schimbare, dar nu-ți pierde valorile.

                                     Dalai Lama 

You may also like

Scrie un comentariu