Ateneul

scris de Fata cu Ie August 22, 2018
Ateneul

Mi-am petrecut seara în acordurile muzicii cântate de Orchestra de Tineret a Vienei în Sala Rondă a Ateneului Bucureștean. Una dintre călădirile fascinante ale Bucureștiului, emblemă a capitalei și spațiu de popas pentru orice turist ce vizitează orașul, construită în stil eclectic în doar doi ani ( 1886-1888) de către arhitectul farncez Albert GAlleron ( pe vremea când era ma rentabil să construiești în Bucureștiul înfloritor decât să mori de foame în Franța plină de lipsuri) Ateneul Român a fost ridicat datoirtă fondurilor adunate printr-o subscripție publică: 500.000 de bilete de loterie în valoare de 1 leu.  Ocupând locul pe care inițial se pregătea construcția unui  manej  poentru Societatea Equestră Română, clădirea se afla la vremea nașterii ei la periferia orașului ( motiv de neajunsuri pentru intelectualitatea vremii). Acum este însă inima lui, casa Filarmonicii George Enescu și a faimosului festival de muzică clasică.

Azi am împărțit spațiul acesta magic cu mama. Își dorea de mult o seară la Ateneu și până acum vizitele sale fulger nu s-au suprapus cu un concert la care să existe bilete disponibile.  A fost o bucurie să descopăr clădirea iar și iar, cu fascinația copilului care se întoarce la o poveste pe care o iubește.

Templul străjuit de cele șase coloane frontale ( cele două laterale sunt ascunse) poartă săpat în zid, de jur împrejur, numele unor învățați de seamă: Miron Costin, Gheorge Șincai, Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Timotei Cipariu. Pe frontom străjuiesc chipurile a cinci conducători ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun,  Carol I, VAsile lUpu și Matei Basarab prinse în medalioane realizate prin tehnica mozaicului.

Sala mare, cu o capacitate de  aproape 800 de locuri, adăpostesște o frescă uriașă, cu o lățime de 3 metri și o lungime de  peste 70 de metri ce spune povestea poporului român. Pictura începută abia în 1933 a fost finalizată în 1939 de către pictorul piteștean Costin Petrescu.

Așezat pe scaun, specator în sala de spectacol, în timp ce sunetul îți absaorbe atenția conștientă, privirea pășește în carouselul istoriei: Traian întră în Dacia și o colonizează, se formează poporul daco-roman, încep invaziile barbare, se împart dregătoriile, Apare Sf Ștefan cel Mare, apoi Mihai Viteazul, începuturile timide ale culturii românești, apoi Horia, Cloșca și Crișan,  revolta lui Tudor Vladimirescu, anul 1948, Cuza și unirea principatelor, Carol I și războiul de independență, Războiul reîntregirii naționale (primul război mondial), Ferdinand și perioada de stabilitate de după. Cu un mic efort îmi feresc privirea de imaginile circulare ce se perindă în fața ochilor, ca intr-o veche animație cu umbre, și privesc în sus, spre cupola amplă și grea, care ascunde printre arabescuri și creaturi magice de basm numele oamenilor ce au făcut România importantă.

Inspirația zilei:

Dați un leu pentru Ateneu!

Constantin Escaru

You may also like

Scrie un comentariu